Η λίμνη Πετρών που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. Δυτικά της Λ. Βεγορίτιδας. Το βάθος της κυμαίνεται από 1 έως 3,5 μ, η στάθμη της βρίσκεται στα +571 μ, περίπου, ενώ το εμβαδό της είναι 12,4 χλμ2 περίπου.
Επικοινωνεί μέσω αγωγού με τη λ. Βεγορίτιδα, ενώ αποτελεί τμήμα της ευρύτερης υδρολογικής λεκάνης που ξεκινά από τη λίμνη Ζάζαρη και μέσω των λιμνών Χειμαδίτιδας και Πετρών καταλήγει στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Μια όμορφη και ήσυχη λίμνη στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου οι πυκνοί καλαμιώνες που την περιτριγυρίζουν, η απουσία σημαντικών παραγόντων όχλησης και η πυκνή ομίχλη που συχνά την καλύπτει δημιουργούν ιδανικές συνθήκες καταφυγίου για πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη. Άλλη ονομασία της λίμνης είναι λίμνη Αμυνταίου, από την πόλη που απλώνεται στα νότια λίγο μετά τις όχθες της, αλλά και Πέτερσκο και Σόροβιτς, παλιές σλαβικές ονομασίες.
Οι ασβεστολιθικοί λόφοι γύρω από τη λίμνη είναι γυμνοί και μόνο στα ρέματα που καταλήγουν σε αυτή αναπτύσσεται μια πιο πυκνή βλάστηση. Ολόγυρα της λίμνης αναπτύσσονται πυκνοί καλαμιώνες του είδους Phragmites australis μέσα στους οποίους βρίσκουν προστασία πολλά πουλιά. Στα νότια της λίμνης σχηματίζεται μια μεγάλη έκταση υγρών λιβαδιών τα οποία πλημμυρίζουν με νερό το χειμώνα και την άνοιξη και διατηρούν την κατάλληλη στάθμη το καλοκαίρι, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή πολλών ειδών αμφιβίων και ψαριών. Γύρω από τη λίμνη υψώνονται μοναχικές ιτιές και σκλήθρα. Η υδροχαρής και υδρόβια βλάστηση περιλαμβάνει 42 είδη, όπως τα βούρλα Typha angustifolia, τον Schoenoplextus pectinatus, τη Vallisneria spiralis, τη Najas marina, το Myriophyllum spicatum, το Polygonum amphibium, τη Zannichelia palustris, τη Lemna trisulca, τον Potamogeton pectinatus, τη Chara hispida, την Utricularia vulgaris, το ελόφυτο Boblboschoenus maritimus, το Alisma plantago aquatica, κ.ά.
Η λίμνη Πετρών αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα της χώρας μας. Εδώ ζούνε και διαχειμάζουν κοντά στα 130 είδη. Σημαντική είναι η αναπαραγωγική αποικία της λαγγόνας, μία από τις τρεις μεγαλύτερες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης σημαντική είναι η αναπαραγωγή στη λίμνη της σπάνιας βαλτόπαπιας. Πάνω από τη λίμνη συχνά πετάει ο σπάνιος θαλασσαετός, ενώ περιστασιακά στα λιβάδια γύρω της σταθμεύει η νανόχηνα. Στους καλαμιώνες και στα δέντρα αναπαράγονται ερωδιοί (λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυκτοκόρακες και σταχτοτσικνιάδες), ενώ έχει παρατηρηθεί το φώλιασμα του σπάνιου χρυσογέρακου. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε κραυγαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, πετρίτες, κιρκινέζια, νανογέρακα, ξεφτέρια, σπάνιοι βαλτόμπουφοι, κ.ά. Από χήνες και άλλα παπιά συναντά κανείς σταχτόχηνες, βαρβάρες, γκισάρια, βουκεφάλες, καπακλήδες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, χουλιαρόπαπιες, σαρσέλες, φερεντίνια, μαυροκέφαλες πάπιες, και πρασινοκέφαλες πάπιες. Άλλα είδη που συμπληρώνουν την ορνιθοπανίδα είναι: αργυροπελεκάνοι, λευκοπελαργοί, χαλκόκοτες, κύκνοι, σκουφοβουτηχτάρια, μαυροβουτηχτάρια, αλκυόνες, πορφυροτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, μαχητές, νανοσκαλίδρες, δρεπανοσκαλίδρες, μπεκατσίνια, κοκκινοσκέληδες, φαλαρίδες, αργυρογλάρονα, ποταμογλάρονα, χαλκοκουρούνες, κούκοι, τσιχλοποταμίδες και διπλοκεφαλάδες.
Τα αμφίβια της λίμνης και της γύρω περιοχής περιλαμβάνουν σαλαμάνδρες, λοφιοφόρους τρίτωνες, φρύνους, βαλκανοβάτραχους, δεντροβάτραχους, σβελτοβάτραχους, γραικοβάτραχους και κιτρινομπομπίνες. Από τα ερπετά συναντά κανείς βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, πρασινόσαυρες, τοιχόσαυρες, σαπίτες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές. Στη λίμη Πετρών ζούνε αρκετές βίδρες, ενώ στα γύρω χωράφια απαντώνται οι σπάνιοι λαγόγυροι. Η πανίδα συμπληρώνεται από την περιστασιακή παρουσία του λύκου και από άλλα θηλαστικά, όπως το αγριογούρουνο, ο ασβός, η νυφίτσα, η αλεπού, το κουνάβι, ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος.
Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει περίπου 20 είδη, με σημαντικότερα τα γριβάδια (Cyprinus carpio), τις τούρνες (Esox lucius), τα γληνιά (Tinca tinca), τα βαβούκια (Rhodeus meridionalis), τα χέλια (Anguilla anguilla), οι κοκκινοφτέρες (Scardinius erythrophthalmus), οι πεταλούδες (Carassius gibelio), οι βουλγαροκωβιοί (Gobio bulgaricus), οι μακεδονικοί ποταμοκέφαλοι (Squalius vardarensis), οι κορήγωνοι (Coregonus sp.), οι γουλιανοί (Silurus glanis) και τα μαυροτσιρώνια (Pachychilon macedonicum). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίμνη ζούνε δύο ενδημικά γαστερόποδα που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κινδυνεύοντα στο Κόκκινο Βιβλίο, το Marstoniopsis graeca και το Graecoanatolica vegorriticola.
Πως θα πάτε
Η λίμνη Πετρών βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας, 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 140 από την Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει είτε μέσω της όμορφης διαδρομής Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Άρνισσα-Αμύνταιο, είτε μέσω της Εγνατίας Οδού, από την οποία βγαίνει κανείς στον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης και μέσω του δρόμου Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου φτάνει στην περιοχή. Από την Αθήνα προτιμήστε την διαδρομή που από Λάρισα στρίβει προς Ελασσόνα και κατευθύνεται προς Σέρβια-Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Αμύνταιο.